USB-liitäntätyypit ja niiden erot – USB-A, USB-C ja USB-Lightning

Tietokoneiden ja mobiililaitteiden välillä tiedonsiirto on tärkeä osa nykypäivän elämää. Tämä tekee USB-liitännöistä erittäin tärkeitä, sillä ne mahdollistavat tiedonsiirron helposti ja nopeasti. Mutta tiedätkö, miten USB-liitäntätyypit eroavat toisistaan?

USB-A on yleisin USB-liitäntätyyppi, joka on ollut käytössä jo vuosia. Se on yhteensopiva monien laitteiden kanssa ja sitä käytetään yleisesti tietokoneiden ja muiden laitteiden välisessä tiedonsiirrossa. USB-A liitäntä on muodoltaan suorakulmainen ja kooltaan noin 1.4cm x 0.65cm

USB-C on uusin USB-liitäntätyyppi, joka on tullut markkinoille viime vuosina. Se on pienempi kuin USB-A ja sitä voidaan käyttää yhtäaikaisesti molempiin suuntiin, eli sen suuntaa ei ole rajoitettu. USB-C on myös yhteensopiva useiden erilaisten protokollien kanssa, mikä tekee siitä erittäin monikäyttöisen. USB-C liitäntä on EU asetuksen mukaan tulossa lähes kaikkiin laitteisiin ja se on käytössä jo useimmissa uudemmissa laitteissa.

USB-Lightning on Apple-laitteiden oma USB-liitäntätyyppi. Se on yleisesti käytössä iPhonen, iPadin ja muiden Apple-laitteiden välisessä tiedonsiirrossa. USB-Lightning on yhteensopiva vain Apple-laitteiden kanssa. Monet uudemmat Apple-laitteet sisältävät myös USB-C liitännän. Tämä mahdollistaa laitteiden käytön USB-C kaapelin kanssa

 

USB-liitäntöjen nopeusluokat ovat myös tärkeitä, sillä ne vaikuttavat tiedonsiirron nopeuteen. USB 2.0 on perinteinen nopeusluokka, joka tarjoaa nopeuden jopa 480 Mbps. USB 3.0 on uudempi ja nopeampi nopeusluokka, joka tarjoaa jopa 5 Gbps nopeuden. USB 3.1 on jälleen uudempi ja nopeampi nopeusluokka, se tarjoaa jopa 10 Gbps nopeuden. USB 3.2 on toistaiseksi nopein nopeusluokka, joka tarjoaa jopa 20 Gbps nopeuden. Kaikki nämä ovat yhteensopivia toistensa kanssa, erona on siis tiednsiirron nopeus ja esimerkiksi USB3.2 muistitikkua voit käyttää myös USB2.0 liitännässä.

USB-C liitäntä on yleistynyt nopeasti viime vuosina, koska se tarjoaa useita etuja muihin USB-liitäntätyyppeihin verrattuna. USB-C mahdollistaa esimerkiksi nopeamman tiedonsiirron, suuremman virransiirron ja mahdollisuuden käyttää yhtä kaapelia eri laitteiden kanssa. Tämä tekee siitä kätevän ja monikäyttöisen liitännän erityisesti uudemmissa laitteissa.

 

 

Linkeistä pääset suoraan valikoimaamme.

USB muistitikut

Laturit ja Datakaapelit

 

usb tyypit

 

 

muistikauppa.fi