Muistikortin valinta

Ohjeita muistikortin valintaan

Kortin Tyyppi

microSD / microSDHC / microSDXC  on SD-korttiperheen toistaiseksi fyysiseltä kooltaan pienin yleisesti käytetty korttityyppi. Tätä korttia käytetään yleensä puhelimissa, tableteissa, actiokameroissa, Go-Pro kameroissa, droneissa, navigaattoreissa, mp3 soittimissa ja joissain uudemmissa digikameroissa. Laadukasta videokuvaa kuvaavat laitteet tarvitsevat yleensä microSD kortin josta löytyy V30 merkintä, tämä antaa yhteensopivuuden myös 4K videon tallentamiseen. FullHD videolle ja muuhun peruskäyttöön riittää UHS-I tai U1 merkinnällä varustettu microSD muistikortti. Muistikortin HC pääte ilmaisee kortin tallennuskapasiteettia 4-32GB ja XC pääte 64-1024GB. Laitteesi valmistajan tiedoista selviää kuinka suuren tallennuskapasiteetin kortin voit laitteeseesi asentaa. Jatkuvaan tallennukseen esim. valvontakameroille suosittelemme endurance sarjan microSD muistikortteja.

microSD muistikortin koko on 15mm x 11mm

microSD kortit

 

SD / SDHC / SDXC on kameroissa ja videokameroissa käytettävien muistikorttien yleisin malli. HC pääte ilmaisee kortin tallennuskapasiteettia 4-32GB ja XC pääte 64-1024GB. Laitteesi valmistajan tiedoista selviää kuinka suuren tallennuskapasiteetin kortin voit laitteeseesi asentaa. Tässä pätee samat säännöt kuin microSD kortissa, eli 4K videolle V30 luokitus ja FullHD videolle riittää kortin U1 merkintä. Sarjakuvaukseen on kuitenkin syytä valita kortti jossa on mahdollisimman suuri kirjoitusnopeus (MB/s), varsinkin järjestelmäkameroissa tämä on tärkeää.

SD muistikortin koko on 32mm x 24mm

SD kortit

 

CompactFlash korttia käytetään pääasiallisesti järjestelmäkameroissa ja teollisuuden tallennuksessa. Korttia on saatavilla aina 512GB kokoon saakka.

CompactFlash kortit

 

CFast / XQD  CFAST ja XQD kortteja käytetään uusimissa ammattitason digi- ja digivideo -kameroissa.

XQD muistikortit

CFast muistikortit

Muistikorttien merkinnät selitettyinä

Muistikorttien pakkaukset vilisevät erilaisia merkintöjä ja numeroita. Osa valmistajista käyttää useita numeroita, kun osa taas esittelee ainostaan kortin kapasiteetin. Haluamme seuraavalla osuudella selkeyttää näitä merkintöjä ja auttaa sopivan kortin löytämisessä. Todella nopeat kortit ovat arvokkaita, joten haluamme varmistaa, että tiedät mitä olet hankkimassa.

64GB

Lukema ilmaisee kortin tallennustilan. Mitä korkeampi lukema, sitä enemmän tiedostoja kortille mahtuu. Artikkelin kirjoitushetkellä tavallisimmat kapasiteetit ovat 32GB, 64GB, 128GBja 256GB. Suosittelemme kahden pienemmän kortin ostamista, kuin yhtä jättimäistä korttia. Tällä tavoin tiedostojen menetys on pienempi, mikäli laite häviää, varastetaan tai hajoaa.

Tallennustilan hahmottamiseksi, voimme seuraavaksi miettiä kuinka paljon materiaali 64GB kortille mahtuu:

12 800 musiikkikappaletta (n. 5MB per kappale)

2100 raw-kuvaa (n. 30MB per kuva)

2h 10min 4k-videota (GoPro HERO4, @25fps)

1h 10min 4k-videota (GoPro HERO8 black, paras asetus)

 

Kirjoitus- ja lukunopeus (W ja R)

Muistikorteista puhuttaessa pitää muistaa, että kortit kykenevät kahteen eri nopeuteen. Kun otat kuvan rupeaa kamerasi kirjoittamaan sitä muistikortille. Kuinka nopeasti tämä tallennus onnistuu riippuu muistikorttisi kirjoitusnopeudesta (Write, W).

Lukunopeus (Read, R) on taas vauhti, jolla tiedostoja voidaan lukea ja siirtää muistikortilta esimerkiksi tietokoneelle. Korkeampi lukunopeus tarkoittaa, että iso määrä kuvia siirtyy tietokoneelle ripeämmin.

Tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa, että lukeminen on useimmiten kirjoittamista nopeampaa. Osa valmistajista tykkää harhaanjohtavasti ilmoittaa kortin kyljessä ainoastaan lukunopeuden. Varsinaisessa kuvaustilanteessa kaipaat korkeampaa kirjoitusnopeutta, erityisesti mikäli olet kuvaamassa suuria tiedostoja, sarjakuvausta tai raskasta videota.

30GB siirtyminen eri nopeuksilla (esim. n. 1000 raw-kuvaa)

45MB/s –  n.11 minuuttia

90MB/s –  n.5,5 minuuttia

230MB/s – n.2 minuuttia

Class 10

Class10 muistikortin kyljessä tarkoittaa että kortti kykenee vähintään 10 Mb/s luku- ja kirjoitusnopeuteen. Tämä kyseinen nopeusluokitus ei kuitenkaan kerro juuri mitään tämän päivän korteissa.

UHS-I, UHS-II

Merkintä tulee sanoista Ultra High Speed. Tämä tarkoittaa, että kortin liitäntärajapinta voi maksimissaan siirtää 104Mb/s nopeutta. Tästä uudempi UHS-II kykenee maksimissaan 312Mb/s nopeuteen.

A1 ja A2

Sovellusnopeus luokka 1-2, joka on optimoitu antamaan nopeutta ladattaville soveluksille.

U1 ja U3

Nopeusluokitus U1 lupaa vähintään 10Mb/s siirtonopeuden ja U3 nimensä mukaan vähintään 30Mb/s siirtonopeuden. U3 riittää 4k-videoille suurimmassa osassa tapauksia. Huomioitavaa on kuitenkin, että jos on hyvin vähän pakattua 4k-videota, niin U3 ei riitä alkuunkaan. Tämä koskee pääasiassa kalliimpia ammattilaislaitteita. Kannattaa kuitenkin aina kamerakohtaisesti ottaa selvä tarkoista vaatimuksista!

V30, V60, V90

Tarkoittaa videonopeusluokka 30, jolloin minimisiirtonopeus on 30Mb/s. V30 luokituksella varustettu kortti riittää 4K kuvaukseen.

Miten nopean muistikortin tarvitsen?

Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että kannattaa ostaa muistikortti, joka vastaa omaa käyttötarkoitusta. Yleispätevää vastausta on vaikea antaa, sillä kaikissa laitteissa on erilaiset vaatimukset koskien muistikortin nopeutta. Kannattaa selvittää oman kameransa tai puhelimensa vaatimukset kuvaamiseen tai tiedonsiirtoon liittyen, ja tämän jälkeen miettiä kuinka paljon on valmis panostamaan muistikortteihin.

On kuitenkin fiksua hankkia muistikortti, joka on astetta nopeampi kuin mitä ajattelee tarvitsevansa.  Hyvän ja riittävän nopean muistikortin avulla pystyt hyödyntämään laitteesi kaikki ominaisuudet kerralla.

 

Hitaat muistikortit

Osa kameroista ei hyväksy uudempia nopeita muistikortteja lainkaan, esimerkkinä useimmat riistakamerat ja tietysti monet vanhemmat laitteet. Riistakameroille ja muille hitaamman muistikortin tarvitseville laitteille suosittelemme LINKIN mukaisia vaihtoehtoja.

 

Muistikortin aitoiden varmistaminen

Kuten lähes kaikessa, myös muitikorteissa on paljon väärennöksiä. Väärennetty tai huonolaatuinen muistikortti voi aiheuttaa paljon ongelmia ja pahimmassa tapauksessa jopa rikkoa laitteen. Myöskään kortin ilmoitetut arvot eivät yleensä pidä paikaansa, nopeus on hidas ja todellinen tallennustilakin voi olla paljon ilmoitettua pienempi. Helpoin tapa välttää väärennöksiä on ostaa muistikortti luotettavalta toimijalta ja välttää tuntemattomia valmistajia. Käytä siis vain oikeiden muistivalmistajien kortteja ja osta korttisi luotettavasta paikasta. Luotettavat verkkokaupat ja kivijalkaliikkeet ovat oikeita paikkoja hankintaan. muistikaupasta ostamasi tuotteet ovat aina 100% aitoja alkuperäistuotteita.

Tunnetuimmat valmistajat: Sandisk, Kingston, Trasncend, Samsung, Sony, Lexar, micron, Crucial, Adata, Integral, PNY

 

Lisäinfoa linkeistä

SDHC-muistikorttien nopeusvertailu – testissä 13 erilaista korttia

Vauhdikkaat microSD -muistikortit nopeusvertailussa