USB4 on uusin Universal Serial Bus -standardi, joka avaa ovet nopeammille tiedonsiirtonopeuksille, paremmalle yhteensopivuudelle muiden liitäntöjen kanssa sekä yksinkertaisemmalle nimikäytännölle.

USB4-standardi perustuu Thunderbolt 3 -protokollaan ja jakaa monia sen parhaista ominaisuuksista, kuten jopa 40 Gbps tiedonsiirtonopeuden, USB-C-liittimen, kyvyn käsitellä dataa samanaikaisesti molempiin suuntiin, sekä mahdollisuuden korkeampaan tehonsiirtoon.

USB4 on kaikki se, mikä teki USB 3.2 Gen 2×2:sta hienoa, mutta se vie sen vielä pidemmälle, mikä tekee siitä yhden monipuolisimmista liitäntävaihtoehdoista saatavilla tänään. Kiinnostuitko? Tässä on kaikki mitä sinun tarvitsee tietää USB4:stä.

 

USB4:n tärkeimmät edut

USB4-erittelyn (virallisesti tunnettu nimellä “USB4”, ilman väliä) on kolme keskeistä ominaisuutta, USB Implementers Forumin mukaan. Nämä ovat:

  1. Kaksikaistainen toiminta, jossa on jopa 80 Gbps toiminta (sertifioiduilla kaapeleilla), käyttäen USB-C-liitintä, vaikka vaatimattomammat nopeudet kuten 40 Gbps ja 20 Gbps ovat yleisempiä;
  2. Tehokkaampi jako datan ja näytön protokollien välillä;
  3. Yhteensopivuus USB 3.2-, USB 3.1-, USB 3.0-, USB 2.0- ja jopa Thunderbolt 3 -laitteiden kanssa.
  4. Nopeampi lataus USB Power Delivery -standardin mukaisesti jopa 240 W:iin asti.
  5. Tuki DisplayPort 2.1:lle DisplayPort Alt Mode -ominaisuuden yli USB:n kautta.

Lisäksi on etuna, että USB:n nimikäytäntöä on yksinkertaistettu. Aikaisemmat USB 3 -sukupolvet aiheuttivat valtavaa sekaannusta niiden elinkaarien aikana. Alun perin USB 3:ksi nimetty standardi muutettiin USB 3.1:ksi ja USB 3.2:ksi, mikä johti aiempien versioiden uudelleenluokitteluun. Lopulta ne kaikki nimettiin USB 3.2 -sukupolviksi, joten USB 3.0sta tuli USB 3.2 Gen 1 ja USB 3.1sta tuli USB 3.2 Gen 2. Maksimisuorituskykyinen USB 3.2 -versio sai lopulta nimen USB 3.2 Gen 2×2.

USB4 aloittaa alusta uuden sukupolven liittimillä, ja vaikka niiden nopeus voi vaihdella, niissä on ainakin yksi yhteinen sukupolvi. Kaikki USB4-kaapelit ovat myös USB-C-liittimiä, joten liitintyyppiä ei tarvitse erikseen määrittää.

 

1. Merkittävästi nopeammat tiedonsiirtonopeudet kuin USB 3.2:ssa

Ensimmäinen kohta on melko suoraviivainen ja saattaa tuntua ilmeisimmältä USB4:n edusta. Ennen USB4:n julkaisua nopein USB-erittely, USB 3.2 Gen 2×2, tarjosi tiedonsiirtonopeudet jopa 20 Gbps asti, vaikka sen 10 Gbps:n versio oli yleisempi laitteissa. USB 3.2 Gen 2 siirtää dataa jopa 10 Gbps nopeudella, USB 3.2 Gen 1 (ja kaikki aiemmat USB 3.0- ja 3.1-erittelyt) toimivat jopa 5 Gbps nopeudella.

Alkuperäinen USB4-erittely asetti maksimisuorituskyvyn 40 Gbps:iin – samaan nopeuteen kuin siihen perustuva Thunderbolt 3 -protokolla. Kuitenkin sen jälkeen USB Implementer’s Forum on myös esitellyt uuden 80 Gbps:n USB-sertifioinnin, jonka avulla jotkut aktiiviset USB4-kaapelit voivat välittää dataa jopa 80 Gbps nopeudella – kaksinkertainen määrä jopa Thunderbolt 4 -nopeuteen verrattuna. Yhteensopivat kaapelit merkitään yksilöllisellä 80 Gbps -logolla, ja niillä, jotka kykenevät tarjoamaan suuremman tehonsiirron, on ainutlaatuiset logot, joissa mainitaan mahdollinen teho.

Kuten Thunderbolt 3, myös USB4 käyttää USB-C-liitintä. USB-C-liitin on pyöreä, kääntyvä liitin, jota nähdään useimmissa nykyaikaisissa Android-puhelimissa ja kannettavissa tietokoneissa. USB-C-rakenteen lisäksi USB-C-liitin mahdollistaa myös näyttöliitännät, mikä sopii hyvin USB4:n toiseen ominaisuuteen: dynaaminen kaistanleveyden jakaminen datan ja näyttöliitäntöjen välillä.

 

TUTUSTU TUOTTEISIIN LINKEISTÄ

 

https://www.muistikauppa.fi/tuote-osasto/matkapuhelintarvikkeet/laturit-ja-datakaapelit/

 

https://www.muistikauppa.fi/tuote-osasto/tarvikkeet-kotiin-toimistoon/kaapelit/